duminică, 10 iunie 2012

Fuga...


Dintre toate tipurile de  sporturi, exista unul la care am putea fi cu totii campioni mondiali. Fuga... de sine.
Si am elaborat atat de multe moduri de „a fugi”, incat fiecare dintre noi ar fi capabil sa castige un premiu suplimentar – pentru inventivitate, pentru rezistenta, pentru varietate, pentru distanta (distanta la care am ajuns fata de noi insine)...
Suntem foarte buni la asta, pentru ca suntem antrenati din copilarie. Iar acum aceasta practica face parte din noi, nici nu o mai putem observa.
Incepand de la mecanisme de aparare simple, mai mult sau mai putin constiente, si pana la activitati complexe si sustinute, fugim de autenticitatea noastra, poate fara sa ne dam seama, fugim de adevaratele noastre trairi si amintiri si credinte. Fugim de durerea initiala de a nu fi vazuti asa cum suntem si apreciati pentru asta. Fugim de neputinta de a sterge identificarea cu mastile noastre. Fugim de noi si ne lasam prinsi, absorbiti, fascinati de mirajul a tot ce ne inconjoara. Si, daca sesizam cum isi face aparitia, timid, in noi, o indoiala asupra tiparului in care suntem captivi, ne ascundem repede dupa diverse explicatii si interpretari, care sa ne dea un sentiment de confirmare ca e bine ceea ce facem.
Negare, reprimare, sarcasm, optimism impenetrabil, idolatrizare, mancare, alcool, droguri, sex, perfectionism, ostilitate, workaholism, shopping excesiv, dormit excesiv, victimizare, judecare, lupte de putere, disimulare, rationalizare, supunere, dependenta afectiva, medicatie pentru orice simptom, nevoie de control, nevoie de exercitare a autoritatii, incercare de a fi placut in orice situatie, religiozitate dogmatica, privitul excesiv la tv, falsitatea, angajare habotnica in diferite practici spirituale, identificare cu diverse imagini idealizate, activism exagerat, raportare continua la exterior si la ceilalti, manipulare, implicare in actiuni periculoase, cautare asidua a partenerului perfect, incercare continua de a demonstra diverse capacitati... si lista nu se opreste aici. Toate pot fi manifestari ale temerii de a privi in interior.
Parca ne este din ce in ce mai specifica stagnarea in iluzii si evitarea de a intelege, de a afla, de a descifra mai mult despre sine. Ritmul acesta alert in care traim si care nu lasa loc pauzei de reflectie sa fie de vina? Sau lipsa informarii, a educarii cu privire la felul nostru de functionare? Sau perpetuarea unor modele de percepere a vietii ce ne ingreuneaza constientizarea?
Ne dorim schimbari majore, transformari eliberatoare, relaxare, creativitate, incredere, bucurie... dar cum le putem concretiza fara a fi noi insine cu adevarat, ci doar o urma slaba a ceea ce suntem? Ne straduim sa lucram cat mai bine cu ceea ce avem si am construit, poate, de cand eram mici. Cu abilitati oarecum limitate si poate, unele, destul de disfunctionale. Dar daca ne-am reintregi? Daca ne-am permite sa refacem traseul de acolo, de unde l-am lasat in trecut, dand la o parte, prin constientizare, straturile pe care le-am cladit de-a lungul timpului, doar pentru a fi placuti sau a supravietui in aceasta lume, eliberandu-ne astfel potentialul real?
Calatoria spre sine necesita un oarecare efort, necesita dorinta, curiozitate, chiar entuziasm, si, da, este solicitanta, mai ales cand ne-am obisnuit de atata vreme sa nu ne ascultam, sa nu ne vedem.
Prin fugile noastre, pe langa evitarea durerii, cautam, insa, acea stare de bine, de implinire, de bucurie, de serenitate, adica exact starea ce ne caracterizeaza Fiinta. Nu sesizam inca paradoxul drumului si chinului nostru? Fugim, de fapt, exact de locul in care tanjim sa ajungem...
Oare ar fi chiar asa de tragic si de coplesitor, daca ne-am opri si ne-am uita in urma, ca sa realizam, totusi, de cine fugim cu atata determinare?
„We only consciously enter our inner reality when we, on some level, come to realize that there is nowhere else to go and nothing else worth accomplishing.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu