vineri, 15 iulie 2011

Puterea personala


Puterea personala este darul pe care il primim odata cu viata. 
 
La inceput, in copilaria timpurie, se manifesta prin afirmarea existentei noastre in lume – ne exprimam zgomotos si determinam interactiuni cu cei apropiati, apoi incercam sa ne facem simtita prezenta si unicitatea prin dobandirea si folosirea limbajului verbal. Bineinteles ca, inca de acum, felul in care suntem auziti, ascultati si recunoscuti ca fiinte independente si importante, va lasa urme puternice in structura celui mai definitoriu aspect prin care ne putem simti puterea personala: increderea in sine.

Fara incredere in sine, acest barometru interior care ne arata gradul de constientizare a capacitatilor noastre, a resurselor noastre, a originalitatii noastre, traim fiind convinsi ca noi nu avem nici o putere de a ne crea viata, de a face alegeri potrivite, de a ne exprima curajos parerile si simtirile, de a ne considera demni de a primi iubire si recunoastere.

Descoperirea si experimentarea puterii personale, care se realizeaza chiar din primii ani ai vietii, nu se poate intampla in afara relatiilor cu parintii sau cu persoane apropiate care se ocupa de ingrijirea copilului. Daca nu am fost sprijiniti pentru a invata la timp, intr-o relatie armonioasa cu parintii, ca suntem liberi sa ne aratam asa cum simtim si ca suntem in siguranta si acceptati neconditionat, vom ramane cu un gol interior legat de importanta noastra in lume si cu nevoia de a repeta etapa aceasta neincheiata de dezvoltare in relatii cu alte persoane - parteneri, prieteni, copii - incercand cu staruinta tot felul de comportamente nepotrivite pentru a obtine intr-un fel, din partea acestora, acea validare a fiintei noastre. Astfel, pana ajungem sa ne privim mai constient, vom ramane mult timp blocati in nevoia imperioasa de a fi incontinuu confirmati si incurajati din exterior

Adultii, iubindu-ne si acceptandu-ne doar prin tot felul de conditionari, astfel ajungand sa fie perceputi drept cele mai puternice figuri din viata noastra, ne-au impus, pentru a le insusi, variate modele de comportament si de viata, dintre care unele banale si stereotipe, impartite de generatii la rand. Doar prin incorporarea acestor modele am fost incurajati ca vom deveni demni de apreciere, puternici si admirati. Acestea sunt modelele de putere insusite, imprumutate, care nu ne definesc si care pot fi pierdute oricand.

La adolescenta, presiunea diferentei dintre modelele impuse si felul original de a fi, inca neexplorat, dar intuit, devine maxima. Atunci au loc rupturi si revolte interioare si exterioare, situatii de criza a identitatii, cand ne intrebam “Cine suntem?”. Astfel de momente pot dezorganiza destul de mult fiinta, pentru ca nevoia de afirmare a sinelui adevarat intra in conflict cu normele impuse si insusite fortat. Cand nu exista cineva acolo, care sa il ajute pe tanar sa se faca auzit si inteles cu adevarat, sa isi descopere si sa isi foloseasca forta interioara ce se cere exprimata, adolescentul poate trece la iesiri explozive si uneori la comportamente ce il pot pune in pericol.

In cazul in care cunoasterea de sine se realizeaza treptat si sustinut, iar dezvoltarea se bazeaza pe incurajarea exprimarii creative, originale, orice om va reusi sa vina din ce in ce mai mult in contact cu puterea sa personala.

Cand nu prea stim nimic despre noi insine si nu dispunem de acea incredere interioara, tindem sa urmam si la maturitate comportamente din copilarie, cele de supunere fara discernamant si teama in fata modelelor autoritare sau ne putem agata de diverse obiecte, relatii, posesiuni, care sa ne ofere sentimentul de siguranta si putere. Atunci cand conceptul nostru despre putere este pozitionat in exterior, sperand ca vom primi putere de la altii sau prin intermediul unor lucruri dobandite, ne gasim in pericolul de a ne epuiza din resursele personale, prin nefolosirea lor, si totodata de a ne epuiza energia incercand incontinuu sa mentinem acea sursa exterioara a puterii in raza noastra, in apropierea noastra, pierderea ei echivaland cu pierderea sentimentului de putere, incredere si siguranta.

Constientizarea puterii personale ne face mai responsabili asupra vietii noastre, deoarece aceast presupune asumarea alegerilor si a efectelor acestora; nu ne mai putem ascunde si nu mai putem arata mereu cu degetul vinovatii din afara. Unii oameni ajung sa se complaca, dupa multi ani de exersare a neputintei, in rolul de victima, iar astfel neasumarea responsabilitatii pentru existenta proprie devine un mod de viata, pentru ca ajung sa simta ca este mult mai comod sa puna in bratele celuilalt puterea proprie, in asa fel ca altcineva sa fie raspunzator pentru neplacerile, suferintele, greutatile prin care trec.

Puterea personala se manifesta prin: abilitatea de a schimba directia vietii tale, ascultarea vocii interioare, a intuitiei, recunoasterea si exprimarea trairilor, increderea in fortele proprii, curajul de a te face auzit, manifestarea creativa, asumarea alegerilor, dorinta de explorare interioara, constientizarea nevoilor emotionale si de dezvoltare.

Lipsa manifestarii puterii personale poate fi reperata prin: nevoia disperata de a controla toate situatiile de viata, comportamentele evitante, a asculta si a te supune conceptiilor si credintelor altcuiva, a imprumuta sisteme de convingeri din teama ca ale tale nu sunt bune, a cauta mereu confirmari la ceilalti, a-ti ignora sentimentele, a avea incredere in altcineva in detrimentul tau, a te compara mereu cu ceilalti, a sustine diverse activitati din ambitie si pentru a le demonstra altora valoarea ta, a-i vedea mereu pe altii responsabili de problemele tale.

Cum ne putem re-conecta cu puterea noastra? Aminteste-ti de visele din copilarie. (Ce iti facea placere? Ce te entuziasma si motiva dincolo de asteptarile celorlalti?) Implica-te intr-un demers de explorare asistata de un terapeut! Ia pauze mai dese pentru reflectare asupra ta! Reaminteste-ti si manifesta-ti curiozitatea copilareasca si entuziasmul de a descoperi! Lasa-ti creativitatea sa se manifeste in orice domeniu iti place, joaca-te cu arome, culori sau texturi! Acorda-ti timp! Fii atent la emotiile tale! Despre ce iti vorbesc ele oare?


* Importanta constientizarii puterii personale este necesara si pentru pastrarea sanatatii fizice – acest fapt este ilustrat foarte bine de cuvintele lui Caroline Myss, autoare si medic intuitiv:

“Puterea se afla la radacina experientei umane. Atitudinile si tiparele de credinte, fie ca sunt pozitive sau negative, sunt toate extensii ale modului in care ne definim, folosim sau nu ne folosim puterea. Multi dintre cei care pierd ceva care pentru ei reprezinta puterea – bani, slujba, un joc – sau care pierd pe cineva in care si-au investit propriul sens al sinelui sau al puterii – sot sau iubit, un parinte sau un copil – dezvolta o boala. Relatia cu puterea este miezul problemelor noastre.

Puterea mediaza intre lumea noastra interioara si cea exterioara, si in timp ce face astfel, comunica intr-un limbaj al mitului si al simbolului. Ganditi-va, de exemplu, la cel mai comun simbol al puterii: banii. Cand o persoana considera in sinea sa banii ca pe un simbol al puterii, dobandirea si controlul banilor devine un simbol pentru sanatatea acelei persoane: cand dobandeste bani, sistemul sau biologic primeste semnale ca puterea intra in corpul sau. Mintea transmite mesajul inconstient: “Am bani. In consecinta sunt in siguranta. Am putere si totul este bine.” Acest mesaj pozitiv transmis in sistemul biologic genereaza sanatate. Bineinteles, a face multi bani nu garanteaza sanatatea, dar saracia, lipsa de putere si boala sunt legate intre ele dincolo de orice dubiu. Cand aveti o problema in a face bani sau cand pierdeti dintr-odata bani, sistemul vostru biologic slabeste.

Fiecare dintre noi avem multe simboluri pentru putere si fiecare simbol are o contraparte biologica. Vietile noastre sunt structurate in jurul simbolurilor puterii: bani, autoritate, titluri, frumusete, siguranta. Oamenii care ne populeaza viata si alegerile pe care le facem in fiecare moment sunt expresii ale simbolurilor puterii personale. Deseori ezitam sa provocam o persoana despre care credem ca e mai puternica decat noi, si, deseori, suntem de acord cu tot felul de lucruri pentru ca suntem siguri ca nu avem suficienta putere pentru a le refuza.

Persoanele pasive, de tip dependent, simt ca trebuie sa obtina putere din mediul extern sau prin intermediul altor persoane. O stfel de persoana crede, inconstient sau constient: “Singura, eu nu sunt nimic.” Astfel ea cauta sa obtina putere prin bani, statut social, politic, militar, sau autoritate religioasa si prin relatiile cu oameni influenti. Ea nu isi exprima direct propriile nevoi, necesitati, insa isi dezvolta abilitatea de a tolera sau de a manipula situatiile nesatisfacatoare.

Tipurile de oameni activi din punct de vedere al puterii sunt auto-motivanti, cred ca grija fata de sine este o prioritate si se angajeaza in orice e necesar pentru a mentine echilibrul corpului, mintii si sufletului lor.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu